Yoga in brugge

Werk zelf aan je gezondheid

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

reinigen


Dit is een oefening die ik heel regelmatig doe, bijna elke week. Met een rubber reinig ik mijn neusholte. Sedert ik dit doe, heb ik geen verkoudheden meer. Door deze oefening slaap ik ook heel goed. Je maakt het rubber nat met water of olie, en steekt het in je neus. Je duwt het zachter verder, tot het uit je keel komt. Dan moet je het rubber met je hand een stukje uit je keel trekken, en het rubber voorzichtjes weg en weer doen, zodat alle slijm wordt verwijderd.

Met deze oefening reinig ik mijn buik. Je neemt een fijne katoenen doek die minimum een meter lang is. Je maakt het nat, en steekt het uiteinde in je mond. Door heel de tijd te slikken duw je de doek steeds verder in je keel. Het begin is moeilijk, maar dan gaat het veel vlotter. Als de hele doek bijna in je lichaam is, trek je het zachtjes terug naar buiten. Alle vuiligheid uit je buik trek je zo mee naar buiten.  

Ook met deze oefening wordt de neus gekuist. Ze is minder angstaanjagend dan de eerste oefening, en kan zeker door iedereen probleemloos worden uitgevoerd. Dit is heel goed voor mensen die altijd een lopende neus hebben. Je doet lauw water en een klein beetje zout in een potje (verkrijgbaar in de apotheek). Je houdt je hoofd een beetje schuin naar links en steekt de buis van het potje in je rechterneus. Heel geleidelijk giet je het water in je neus, terwijl je door je mond ademt. Het water zal  er langs de linkerneus weer uitkomen. Dan doe je hetzelfde langs de andere kant. Nadien zal je neus volledig vrij zijn.