Yoga in brugge

Werk zelf aan je gezondheid

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Indische recepten

Ik had geluk dat mijn vrouw geïnteresseerd was in Indisch eten. Ze heeft dan ook van in het begin Indisch eten leren maken. Wij eten zowel Belgisch als Indisch thuis. We kunnen geen van beide missen.

Indisch eten maken is eigenlijk heel gemakkelijk te leren. Je hebt maar een paar basiskruiden nodig, en de basis is voor veel gerechten hetzelfde. Je voegt daar dan het vlees, vis of de groenten aan toe. Er zijn natuurlijk ook in de Indische keuken andere gerechten, maar met deze basisrecepten kan je al heel gevarieerd eten, en het is ook gezond. Er zit weinig vet in, en ook vegetariërs kunnen hier heel gemakkelijk een lekkere maaltijd mee klaar maken.

De kruiden kan je kopen in veel nachtwinkels, maar ook in de gewone supermarkten vind je koriander, komijn, ...

1. Basis voor Indische vleesgerechten

    Bv Kip, kalkoen, stoofvlees, gehakt (ong. 750 à 1.000 gr.)

    Benodigdheden :

    1 gote ajuin, fijngesnipperd

     2 of 3 knoflookteentjes, geplet of in heel kleine stukjes

    ong. 2 à 3 cm. gemberwortel, fijngesneden

            dit kan je kopen in de GB - bij de groenten

    ong. 200 ml. tomatenpuree (niet geconcentreerd)

    1/2 koffielepel zout

    1/2 koffielepel chilipoeder of rode paprikapoeder

    1/2 koffielepel koriander

     1/2 koffielepel komijn

     1/2 koffielepel zwarte peper

      een heel klein beetje haldipoeder (geel poeder, voor de

       kleur)

     1/3 koffielepel garam masala (dit is een mengeling van

      kruiden, te gebruiken als het gerecht klaar is)

Noot: de koffielepels zijn niet afgestreken. In Indië worden er meer kruiden in gedaan, maar om te beginnen zal dit zeker volstaan.

     Werkwijze :

Verwarm de pan, en voeg dan wat olie toe. Voeg er de ajuinen, knoflook en gember aan toe en laat dit bruin worden. (Dus niet glazig maar bruin)

Voeg er de haldi bij en roer. Voeg er dan de tomatenpuree en de andere kruiden aan toe (behalve de garam masala), en laat dit wat dik worden. (ong. 1 minuut) 

Voeg er nu het vlees aan toe en meng, zodat de kruiden overal verspreid worden.

Voor gehakt mag je nu direct water bijvoegen, genoeg om het vlees in sap te houden. Het mag dus niet volledig droog zijn als het gaar is.

Voor ander vlees moet je wachten met water toe te voegen tot al het water uit het vlees is gekomen. Het vlees is dan wat gerimpeld. Dit duurt tot minstens 10 minuten. Ondertussen blijf je af en toe roeren, zodat het niet aanbrandt.

Voeg nu ook hier voldoende water bij, zodat je saus genoeg hebt om bij rijst te eten, en laat het gaar koken. (Dit mag in de stoomkoker, behalve het gehakt.)

Als het gaar is, mag je de garam masala bijvoegen.

 

2. Variant voor kip (of kippenbillen) : kip met spinazie.

    Zelfde bereiding als hierboven, maar slechts een klein beetje water bijvoegen, voldoende om de kip gaar te koken zonder dat het aanbrandt.

Als je verse spinazie gebruikt, een paar minuten voor de kip gaar is, de spinazie erbij voegen, en dan samen laten gaar worden. Gebruik je spinazie uit een potje (zonder room), dan mag de kip al gaar zijn als je dit toevoegt. De spinazie moet dan enkel de kruiden opnemen en opwarmen.

Hier moet eigenlijk al het water weg zijn als het klaar is. Dit gerecht past niet zo goed met rijst omdat het droog is, maar naan, stokbrood, of witte pistolets passen wel heel goed. Naan kan je vinden in de GB of Delhaize, bij de voorverpakte stokbroden. Ze zijn het lekkerst als je een pan insmeert met wat boter en de naan daarin  aan beide kanten opwarmt. De naan kan je ook samen met rijst eten.

 

3. Variant voor stoofvlees en gehakt

    Benodigdheden :

    zelfde als bij 1, maar als kruiden enkel

    - 1 koffielepel zout

    - 1 koffielepel komijn

    - 1 koffielepel koriander

    - 1/3 koffielepel garam masala

     - ong. 400 ml. witte, ongesuikerde yoghurt.

     Werkwijze :

    Zelfde als bij 1 :

    uien, gember en look bruin laten worden

    tomatenpuree en kruiden bijvoegen

   Voeg nu het vlees toe en de yoghurt, en meng goed. Voeg dan water bij, en laat het gaar koken. Ook hier minder water voor gehakt dan voor stoofvlees.

Voeg dan de garam masala toe.

4. Vegetarische gerechten (bv erwtjes, wortels, spinazie, gekookte eieren, in de lengte doorgesneden, bloemkool, boontjes, champignons, linzen, rode of witte bonen,...) en vis

Benodigdheden:

   - 1 middelgrote ui, fijngesnipperd

    - 2 à 3 cm gemberwortel, fijngesneden

     - 2 à 3 teentjes look, geplet of in kleine stukjes gesneden

     - 1/2 koffielepel zout

      - 1/2 koffielepel chilipoeder of rode paprikapoeder

      - een klein beetje haldi (enkel bij bloemkool moet er

          veel  haldi, zodat de bloemkool geel is van kleur)

  Bereidingswijze:

      Zelfde als bij vlees, maar slechts een klein beetje water

     bijvoegen, genoeg om de groenten gaar te laten worden.

     Je kan ook altijd kleine stukjes aardappel bijvoegen bij de

     groenten.

     Dit eet je dan bij naan, stokbrood, witte pistolets,...

5. Bijgerechtjes

- Bij witte, ongesuikerde yoghurt kleine vierkantjes gekookte aardappel bijdoen, en wat zout en peper, en goed omroeren. Dit is vooral heel erg lekker bij gerechten met rijst.

- Schil een stuk komkommer en snij in dunne schijfjes. Leg de schijfjes komkommer in een bord en doe er zout en peper op, en eventueel wat citroensap.

- Rasp komkommer, en doe dat in witte, ongesuikerde yoghurt. Doe er wat zout en peper bij, en meng goed. Ook dit is vooral lekker bij rijst.

6. Pla (rijstschotel- ong. voor 4 personen)

   Snij wat ui in dunne schijfjes en laat ze bruin worden in olie of boter. Snij 1 grote wortel in kleine vierkantjes, en voeg dat bij de ui, samen met een tas erwtjes, eventueel wat aardappel, ook in kleine blokjes gesneden.  Doe 1/2 koffielepel komijn bij, 1/2 koffielepel zout, een heel klein beetje haldi, rode paprikapoeder en wat garam masala. Voeg er nu de nodige rijst bij en het dubbele water, en laat gaar worden. Als de rijst gaar is, en droog, dan kan je nog wat kleine stukjes tomaat bijvoegen, en voorzichtig door de rijst mengen.

7. Rijstpudding (dessert)

Benodigdheden :

- 1 liter melk

-3/4 kopje rijst

-1/2 kopje suiker

- een beetje rozijnen

- eventueel wat ongezouten cashewnoten, in fijne stukjes gesneden

Werkwijze :

Doe de rijst in de melk en laat koken. Zet het vuur klein, en laat het verder koken tot het dik begint te worden en de rijst gaar is. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt. Na 15 à 20 min. de suiker, rozijnen en nootjes bijdoen en nog ongeveer 10 min. laten koken, terwijl je weer regelmatig roert. In India wordt dit warm gegeten.